Postcoderoos
DeEnergieGids.nl
Hoeveel gaat u besparen op energie?

Postcoderoos regeling

Per 1 januari 2014 is de postcoderoos regeling voor kleinverbruikers van elektriciteit, in coöperatief of vereniging van eigenaren verband, van start gegaan. Bij deze regeling wordt duurzame elektriciteit opgewekt en verkocht aan verbruikers in het postcodegebied rond de locatie waar de elektriciteit wordt opgewekt. De regeling is met name bedoeld voor zonne-energie projecten.

Bij de postcoderoos regeling kunnen de deelnemers korting krijgen op de energiebelasting van de verbruikte elektriciteit die is opgewekt met deze regeling. Bij de start van de regeling ging het om een korting van 7,5 cent excl. BTW of 9,075 cent incl. BTW, per kWh, deze korting werd gegarandeerd voor 10 jaar. De energiebelasting voor 2014 bedroeg (voor de eerste staffel tot 10.000kWh) 11,85 cent excl. BTW of 14,3385 cent incl. BTW per kWh. De korting bleek te laag om de postcoderoos regeling aantrekkelijk te maken. Er werd dan ook nauwelijks gebruik van gemaakt. Per 1 januari 2016 is de regeling daarom verbeterd; de korting is verhoogd tot 9 cent excl. BTW (10,89 cent incl. BTW) en de periode waarin deze korting wordt gegarandeerd is verlengd tot 15 jaar. Er wordt zelfs gesproken over het optrekken van de korting tot het nivo van de eerste staffel van de energiebelasting.

De belasting korting wordt gefinancierd door een verhoging van het tarief van de energiebelasting voor iedereen. Door de korting op de energiebelasting kan duurzaam opgewekte elektriciteit beter concurreren met “normale” elektriciteit. Verder is het opwekken van duurzame elektriciteit op grotere schaal veelal veel voordeliger dan decentraal per huishouding. Zo kost het installeren van zonnepanelen voor een particuliere woning ca. €1,40 – €1,50 per Wp bij een groter project gaan de kosten al gauw omlaag naar €1,20 – €1,30 per Wp. Ook zijn er subsidiemogelijkheden (SDE+).

Welke gebieden vallen binnen een postcoderoos?

Bij de postcoderoos gaat het om de vier cijferige postcodegebieden die direct grenzen aan het postcode gebied waarin de duurzame elektriciteits installatie staat. Alleen afnemers die in deze postcode gebieden vallen kunnen aan de regeling meedoen.

Hoe werkt het?

Een coöperatie ontwikkeld en onderhoud 1 of meerdere opwek installaties. De financiering moet volledig worden opgebracht door de leden van de coöperatie (financial lease is onder voorwaarden toegestaan). De leden zullen ook de afnemers zijn van de opgewekte elektriciteit en zullen zich derhalve moeten bevinden in het gebied van de postcoderoos. De elektriciteit wordt niet rechtstreeks geleverd aan de afnemers maar door de beheerder van de opwek installatie verkocht aan een energie leverancier tegen de teruglever vergoeding (meestal rond de 7 cent incl. BTW per kWh). De afnemers hebben een contract met hun eigen elektriciteits leverancier en betalen de volledige energiebelasting op hun energiefactuur.

Vervolgens ontvangt de beheerder van de opwek installatie 9 cent excl. BTW per opgewekte kWh van de belastingdienst. Op deze manier ontvangt de beheerder ca. 17 cent incl. BTW per opgewekte kWh. De winst die overblijft na aftrek van de kosten van de installatie en het beheer daarvan kan naar ratio worden verdeeld over de deelnemende afnemers. Ook kan de korting op de korting op de energiebelasting rechtstreeks door de leverancier worden verrekend (wat voor de energieleverancier extra administratieve lasten zal inhouden).

Klik hier om alle Energieprijzen te vergelijken

Deze pagina is het laatst bewerkt op 13-1-2016 om 10:58