fbpx

Bespaar op je energiekosten

Zijn de maandelijkse voorschotten op de energiekosten ook een grote aanslag op jouw huishoud budget?

Dan ben je niet alleen, dat geldt voor de meeste huishoudens!

Twijfel je wel eens of je nog wel goed zit met jouw energie? Of je niet teveel betaalt? Zou het goedkoper kunnen bij een andere energie leverancier? Is overstappen niet erg lastig?

Het goede nieuws is dat je eenvoudig de beste energie aanbiedingen met elkaar kunt vergelijken. In een paar minuten weet je hoeveel je kunt besparen. Het overstappen is ook zo gedaan. De leverancier van jou keuze regelt daarna alles voor je. Besparingen van honderden euro’s per jaar zijn meer regel dan uitzondering.

Benieuwd hoeveel je kunt besparen? Is het de mogelijke besparing wel de moeite waard?

Lees hieronder het lange verhaal of ga direct kijken wat je kunt besparen!

Energie Vergelijken

Uit onderzoek blijkt dat 91% van de mensen die overstapt tevreden tot zeer tevreden is over de manier waarop de overstap is verlopen.




Niet geïnteresseerd in een voordelig energiecontract maar wel in energie zaken? Dan ben je hier ook op de juiste plaats. De auteurs van DeEnergieGids.nl hebben jarenlange eigen ervaring (sinds 2001) in de energiesector. Hierdoor zijn wij goed op de hoogte van wat speelt in de energiemarkt. Vragen of opmerkingen? Wij horen het graag!

Waar kan ik op besparen?

Het grootste deel van de energiekosten is bij iedere energie leverancier gelijk. Op die kosten kun je dan ook niet besparen door over te stappen. We leggen je graag uit op welke onderdelen van de energiekosten wel kunt besparen en op welke niet.

Energiebelastingen

Een groot deel van de energierekening bestaat uit een vast bedrag per verbruikte eenheid elektriciteit of gas aan energiebelasting. Consumenten krijgen onafhankelijk van het werkelijke verbruik een vast bedrag terug in de vorm van een heffingskorting. Deze heffingskorting moet de energiebelasting over een minimum verbruik compenseren.

De energiebelasting wordt door de energie leverancier in rekening gebracht en afgedragen aan de Belastingdienst. Met de opbrengsten wordt productie van schonere, hernieuwbare energie gestimuleerd. Ook maatregelen om energie te besparen worden hieruit gesubsidieerd.

Transportkosten

Voor het transport van energie naar jou huis en het gebruik van de infrastructuur (de leidingen, kabels en energie meters) betaal je een vast bedrag per dag. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk af van de capaciteit van jouw aansluiting. Hoe hoger de capaciteit hoe meer je betaald.

Net als bij de energiebelastingen worden ook de transportkosten door de leverancier in rekening gebracht. De opbrengsten worden afgedragen aan de netbeheerder die verantwoordelijk is voor de infrastructuur.

Leveringskosten

Het deel van de energie rekening waar de leverancier invloed op heeft zijn de leveringskosten. Deze kosten worden door de energie leverancier zelf bepaald. Door over te stappen of je huidige contract te verlengen kun je daarop besparen.

Leveringstarieven bestaan uit een maandelijks vast tarief en een tarief per eenheid verbruikte stroom of gas. Vaak wordt daarnaast nog een vast bedrag als welkomstkorting gegeven bij een nieuw contract of een contract verlenging. De hoogte van de welkomstkorting wordt in prijsvergelijkers veel gebruikt om aanbiedingen beter te laten scoren. Door een welkomstkorting te geven i.p.v. de leveringstarieven lager te maken heeft de leverancier meer invloed op de besparing. Het gaat om een vast bedrag waar dat anders afhankelijk zou zijn van het verbruik.

Door de welkomstkorting pas aan het einde van het contract uit te keren wordt voortijdig overstappen voorkomen. Bij het niet volledig uitdienen van het contract kan de leverancier de korting inhouden. De leveringstarieven zijn veelal niet veel lager en soms zelfs hoger dan de variabele tarieven. Hierdoor valt het voor bestaande klanten niet direct op hoeveel nieuwe klanten besparen. Ook valt het bij een automatische verlenging minder op dat je meer gaat betalen. De besparing zat immers (deels) in de welkomstkorting, niet in het voordelige leveringstarief.

De leverancier heeft geen invloed op de hoogte van de energiebelastingen en transportkosten. Voor de volledigheid worden deze kosten wel meegenomen in de totaalprijs bij een berekening. Omdat ze voor elke leverancier gelijk zijn hebben ze echter geen invloed op de positie waarin een aanbieding in het vergelijk staat.

De totaal kosten van aanbieding zijn eenvoudig met elkaar te vergelijken bij prijsvergelijkers. Hierdoor moet elke leverancier wel met concurrerende tarieven moet komen. Dit is 1 van de redenen waarom je de beste energie deals krijgt bij prijsvergelijkers.

Is de besparing wel de moeite waard?

Je kunt dus maar op een klein deel van de totale energie rekening besparen, alleen de leveringskosten. Is de mogelijke besparing dan nog wel de moeite waard?

Uit recent onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijkt dat consumenten tot bijna €400 per jaar kunnen besparen. Dit is de besparing ten opzichte van consumenten die niet overstappen en op een variabel contract klant blijven. Niets doen kan je dus tot €400 per jaar extra kosten!

Uit dat zelfde onderzoek blijkt dat 91% van de mensen die overstapt tevreden tot zeer tevreden is over de manier waarop de overstap is verlopen. De angst dat er iets kan mis gaan bij de overstap is dan ook onterecht. In de periode 1 april 2017 t/m. 31 maart 2018 zijn ongeveer 1,3 miljoen huishoudens overgestapt naar een andere energieleverancier. Dat is bijna 18% van de huishoudens!

Ook als je geen variabel contract hebt kun je vaak nog behoorlijk besparen. Met ons energie vergelijk vind je eenvoudig de beste aanbiedingen waarmee besparingen van honderden euro’s per jaar zeker niet ongebruikelijk zijn.

Hoe kan ik vergelijken en overstappen?

Niet iedereen stapt over via een online prijsvergelijker. Veel mensen gaan in op een de aanbieding van een collectief of een actieve verkoop actie. Je moet dan denken aan bijv. telefonische benadering of een verkoper aan de deur met een aanbieding. Bedenk dat er dan altijd een partij tussen zit die kosten maakt en ook nog moet verdienen aan jouw overstap. Deze kosten zul je als consument uiteindelijk zelf betalen via minder gunstige tarieven. Ook is het lastig om ter plekke het aanbod te vergelijken met andere aanbiedingen. Je zult in veel gevallen niet de allerbeste aanbieding krijgen.

De beste aanbiedingen krijg je over het algemeen bij de prijsvergelijkers zoals DeEnergieGids.nl. Uiteraard verdienen wij ook een klein bedrag voor elk contract dat via ons wordt gesloten. Dit bedrag is echter beperkt en onafhankelijk naar welke leverancier wordt overgestapt. Met de opbrengsten kunnen wij onze service betalen en onze functionaliteit continue verbeteren. Dat geeft meer transparantie en daardoor weer betere aanbiedingen. Doordat wij alle aanbiedingen tonen gesorteerd op totaal prijs is het direct duidelijk hoe goed een aanbod is. De enige manier voor een leverancier om goed in het vergelijk te scoren is door het bieden van concurrerende tarieven.

Wat kan ik besparen?

Hoeveel je zelf kunt besparen hangt af van het contract wat je op het moment hebt. Heb je dit contract afgesloten via een prijsvergelijker of met een aanbieding dan heb je waarschijnlijk al concurrerende tarieven. De mogelijke besparing zal dan niet zo hoog zijn. Het is dan wel zaak om voordat het contract verloopt dit te verlengen of over te stappen. Doe je dat niet dan wordt je contract automatisch verlengd naar een variabel contract met veelal hogere tarieven.

Heb je een variabel contract zonder vaste looptijd dan betaal je de variabele tarieven van jou leverancier. In dat geval kun je hoogst waarschijnlijk veel besparen met een nieuw contract. Zelfs als je niet wilt overstappen en je een contract bij je huidige leverancier neemt. Het fijne van een contract zonder vaste looptijd is dat je snel kunt overstappen. Het nadeel is dat je veel hogere tarieven betaald dan nodig is.

Nog geen contract omdat het een nieuwe aansluiting betreft (verhuizing of nieuwbouw)? Dan kun je voor de verhuisdatum een nieuw contract aangaan. Let er wel op dat je dat op tijd doet, er is een doorlooptijd van 3 tot 4 weken. Geef bij de aanvraag aan dat het gaat om een verhuizing.

Wat voor contract je ook hebt, probeer in elk geval ons vergelijk eens. Je zult vrijwel zeker zien dat je meer betaald als je geen actie onderneemt.

Ik wil Energie Vergelijken

Slapers…

Veel mensen denken dat het overstappen van energie leverancier een hoop werk is. Lastig, niet de moeite waard. Dat er veel fout kan gaan… Vaak wordt dan maar besloten niets te doen of er “later” eens naar te kijken. Resultaat is dat 26% van de huishoudens nog nooit is overgestapt en daardoor geld laat liggen.

Na het overstappen gaat het ook nog vaak mis doordat men daarna geen actie meer onderneemt. Na de overstap wordt er niet meer naar gekeken en laat men het contract na afloop stilzwijgend verlengd worden. Dat iets waar de energieleveranciers ook rekening mee houden. Het kan soms uit om licht verlieslatende contracten aan te bieden. Een bepaald percentage blijft ook na afloop van dat contract klant. Doordat de tarieven dan hoger zullen zijn wordt het verlies van het contract waarmee de klanten zijn binnen gehaald weer goedgemaakt.

De mensen die nooit overstappen of na een overstap geen actie meer ondernemen worden slapers genoemd. Zij betalen de variabele tarieven van de energie leverancier. Op zich is dit terecht omdat zij met slechts een maand opzegtermijn kunnen opstappen. De energie leverancier kan daarom niet ver in de toekomst inkopen waardoor de inkoop duurder is. Maar voor het vaststellen van de tarieven speelt ook mee dat de leverancier weet dat deze mensen waarschijnlijk niet snel zullen overstappen. Er is dus geen extra inspanning nodig in de vorm van concurrerende prijzen.

Je kunt stellen dat slapers mee betalen aan de welkomstkortingen en lagere tarieven die worden ingezet om nieuwe klanten te laten overstappen. Als slaper behoor je tot de meest gewaardeerde klanten groep. Maar of je daar zelf nu zo blij mee moet zijn?

Ben je een slaper? Wordt dan snel wakker en begin met besparen!

Ik wil Energie Vergelijken