fbpx

Meer overstappers van energiecontract in 2020

DeEnergieGids EnergieWekker

Een record van bijna 24% van alle huishoudens is tussen 1 april 2019 en 31 maart 2020 overgestapt van energie contract. Dit zijn ruim 1,7 miljoen huishoudens. Hiermee wordt de opgaande trend van de afgelopen jaren doorgezet. Het overgrote deel (83%) van de consumenten die is overgestapt is tevreden, tot zeer tevreden, over hoe de overstap is verlopen. Dit blijkt uit de energiemonitor die jaarlijks gepubliceerd wordt door de ACM.

Net als in de voortgaande jaren is ook nu weer de prijs de belangrijkste overweging om over te stappen. 74% van de overgestapte consumenten geeft dit als hoofd reden aan. Duurzaamheid wordt ook steeds belangrijker, voor 21% van de overstappers was dit de belangrijkste overweging.

We zien al jaren dat steeds meer consumenten over stappen. De keuze van energie leveranciers is ook nog nooit zo groot geweest als nu. U kunt terecht bij maar liefst 59 leveranciers die flink tegen elkaar moeten opbieden om u als klant binnen te halen.

Het percentage huishoudens dat nog nooit is overgestapt is terug gelopen naar 24%. Nog eens 7% van de huishoudens zegt wel te zijn overgestapt maar bij dezelfde leverancier te zijn gebleven.

In de afgelopen 3 jaar is 53% van de huishoudens minimaal 1 keer overgestapt, 46% naar een andere leverancier, 7% naar een ander contract bij dezelfde leverancier. De mensen die zijn overgestapt doen dit ook vaker.

Hoe hoog is de besparing?

Met het vergelijken en overstappen kun je in korte tijd veel geld besparen. Dit geld vooral voor mensen die nog nooit zijn overgestapt of al langere tijd klant zijn bij dezelfde energie leverancier. Uit het ACM onderzoek blijkt dat voor een gemiddelde consument een energiecontract voor onbepaalde tijd met variabel tarief in mei 2020 maximaal ‎€1.959 kost. Dezelfde elektriciteit en gas voor het goedkoopste 1 jaar contract met vast tarief kost slechts ‎€1.299. Een besparing van ‎€660!

Contracten voor onbepaalde tijd met variable tarief worden dan ook vaak treffend “slaperstarief” genoemd. In de meeste gevallen betaal je dan onnodig veel voor energie.

Wij adviseren in de meeste gevallen om een contract voor een jaar af te sluiten en op tijd weer op zoek te gaan naar een nieuwe aanbieding. Op die manier kun je optimaal profiteren van de welkomstpremies en andere speciale aanbiedingen. In de praktijk blijkt slechts 15% van de consumenten op dit moment een eenjarig contract te hebben. Drie jarige contracten zijn met 29% veel populairer.

45% van de consumenten blijkt een contract voor onbepaalde tijd te hebben. Dit zijn mensen die op elk moment kunnen overstappen en in de meeste gevallen nu een variabel tarief betalen. Valt u in deze groep? Dan kan het u extra veel voordeel opleveren om een uurtje te investeren in het vergelijken en overstappen. Ook als u bij uw huidige leverancier wilt blijven hebben we in veel gevallen een goede aanbieding voor u.

Online vergelijken

Het aantal consumenten dat overstapt via een prijsvergelijksite zoals DeEnergieGids is toegenomen van 17% in 2018 naar 27% nu. Verkoop aan de deur is in die tijd bijna gehalveerd naar 6% en ook collectieve acties is sterk afgenomen van 12% naar 8%. Steeds meer mensen realiseren zich dat het zelf vergelijken met een prijsvergelijker eenvoudig is en in het algemeen een betere aanbieding oplevert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *