fbpx

Wanneer kan ik overstappen naar een nieuwe energie leverancier?

Wanneer kun je de overstap maken naar een nieuw energiecontract? Moet je zelf het huidige contract nog opzeggen of gaat dat automatisch? Wat als je de einddatum van je contract niet weet?

Het moment waarop je werkelijk overstapt bij het aangaan van een nieuw energie contract hangt af van je huidige contract. De nieuwe energie leverancier zal nagaan of je op dit moment een lopend contract hebt en daar rekening mee houden. De nieuwe leverancier kan dat alleen doen als het niet om een verhuizing gaat.

Als de nieuwe leverancier zelf de datum van de overstap mag bepalen zal deze dat doen op het eerst mogelijke moment. Daarvoor zal de leverancier een eventueel nog lopend contract opzeggen voor de eerste datum waarop dat boetevrij kan. Je loopt dan dus geen risico op een boete of het verliezen van je welkomstkorting die pas aan het einde van de looptijd wordt uitbetaald. Je hoeft dan ook niet zelf actie te ondernemen om jou contract op te zeggen.

Opzegtermijn, verlengtermijn en bedenktijd

Let op dat je bij een bestaand contract meestal een opzegtermijn en een verlengtermijn van 1 maand hebt. Dit houdt in dat het contract telkens met de verlengtermijn wordt verlengd als deze niet op tijd is opgezegd. Het contract moet worden opgezegd voor de einddatum minus de opzegtermijn. Bij een automatische verlening wordt de einddatum telkens met de verlengtermijn verlengd.

Een nieuwe leverancier moet rekening houden met de wettelijke bedenktijd van 14 dagen. In deze periode kan je nog zonder opgaaf van reden van je nieuwe contract af. De nieuwe leverancier kan in deze periode dus nog niets doen om de overstap in werking te zetten. Het oude contract kan niet worden opgezegd omdat de klant nog van het nieuwe contract afkan. De overstap is nog niet zeker. In de praktijk duurt het ca. 3 a 4 weken voordat de leverancier de overstap in werking kan zetten.

Stel je oude contract eindigt op 1 oktober en het is nu half augustus. Je sluit een contract af bij een nieuwe leverancier. Het duurt dan tot begin september voordat de nieuwe leverancier de overstap in werking kan zetten. Dit is echter minder dan een maand voor 1 oktober. Het oude contract zal daarom automatisch verlengd worden met een maand tot 1 november. De nieuwe leverancier dient dan begin september een opzegging in per 1 november. Jou nieuwe contract begint dus pas op 1 november.

In dit voorbeeld wordt je oude contract met een maand verlengd tegen de dan geldende variabele tarieven. Die tarieven zijn meestal hoger dan wat je tijdens de contract periode betaalde. Het is dus belangrijk om op tijd een nieuw contract aan te gaan. Houdt hiervoor ca. 2 maanden aan.

Heb je een contract met een vaste einddatum?

Als de einddatum van je contract in het verleden ligt dan heb je automatisch een contract voor onbepaalde tijd. Het contract wordt telkens verlengd totdat je opzegt. Ligt de einddatum minder dan 2 maanden in de toekomst dan is het te laat om het contract op de einddatum op te zeggen. Het contract zal dan minimaal 1 maal met de verlengperiode worden verlengd. Je kunt dan ook uitgaan dat je een contract voor onbepaalde tijd hebt.

Ligt de einddatum meer dan 2 maand en minder dan 3 maanden in de toekomst? Dan zal de nieuwe leverancier het oude contract voor je opzeggen. Het nieuwe contract gaat dan in op het eerst mogelijke moment. Dit zal normaal gesproken zijn op de einddatum van het oude contract.

Ligt de einddatum meer dan 3 maanden in de toekomst dan zal de nieuwe leverancier met jou overleggen wat te doen. Als de einddatum heel ver in de toekomst ligt wordt meestal besloten de overstap te annuleren. Ligt de einddatum niet te ver in de toekomst dan wordt de overstap ten zijne tijd in werking gezet en stap je over op de einddatum van het contract.

Heb je een contract voor onbepaalde tijd?

In dat geval wordt jou contract steeds met een vaste periode verlengd, meestal een maand. Het verlengen stopt zodra het contract is opzegt. Omdat er ook een opzegtermijn van meestal een maand geldt duurt de overstap inclusief de bedenktijd 8 tot 10 weken.

Geen contract?

Heb je op dit moment al energie hebt op het adres waarvoor je een contract wilt afsluiten? Maar nog nooit een contract getekend? Dan heb je een contract voor onbepaalde tijd. Het goede nieuws is dat je direct met in acht neming van de opzegtermijn kunt overstappen. Het slechte nieuws is dat je op het moment tot aan de overstap waarschijnlijk veel meer betaald dan nodig is.

Heb je nog geen energie, bijv. omdat het nieuwbouw is? Dan gaat het om een nieuwe aansluiting die moet worden ingehuisd. Reken daarvoor minimaal 3 weken.

Gaat het om een verhuizing?

Dan moet je zelf nakijken of je huidige contract meegenomen moet worden naar het nieuwe adres. Dit kan de energie leverancier niet voor je doen. De energie leverancier kan alleen kijken naar de contracten op het adres waarvoor je het nieuwe contract aanvraagt. Als daar een contract geregistreerd is dan is deze van de vorige bewoner.

Bij een verhuizing gaat de leverancier er daarom van uit dat je vrij bent om over te stappen. Er wordt dan alleen rekening gehouden met de wettelijke bedenktijd van 14 dagen.

Een overstap bij een verhuizing kost daardoor rond de 3 weken (afhankelijk van de leverancier). Dit kan bij soms wat korter als expliciet wordt afgezien van de bedenktijd. Vaak worden dan wel extra kosten in rekening gebracht of gelden de speciale actie tarieven niet.

Moet je echt op het laatste moment een contract afsluiten? Dan zijn de mogelijkheden beperkt. Vaak is dan je enige optie een contract af te sluiten bij de oorspronkelijke regio leverancier. Dit is de leverancier die voor de liberalisering verbonden was met de netbeheerder in jou gebied. Je zult dan meestal niet in aanmerking komen voor de speciale actie tarieven.

Wacht dus niet tot het laatste moment om een energie leverancier te kiezen bij een verhuizing!