fbpx

Kan ik overstappen naar een andere energieleverancier?

Als je wilt overstappen naar een andere energie leverancier moet je er op letten dat je geen contract breuk pleegt. Bij contractbreuk moet je mogelijk een boete betalen. Eventuele welkomstkortingen die je hebt gekregen bij het afsluiten van het oude contract vervallen vaak ook! Dit is 1 van de redenen waarom de welkomstkorting pas na een jaar wordt uitbetaald. Het is een stok achter de deur voor mensen die eerder willen overstappen.

Veel mensen weten niet tot wanneer hun contract loopt. Om te voorkomen dat per ongeluk contract breuk wordt gepleegd is er een contracten register opgezet. De meeste energie leveranciers zijn hiervan lid en plaatsen hun energie contracten daarin. Als een consument een nieuw contract sluit bij een leverancier die lid is van dit register, dan zal deze controleren of er een lopend contract is. Als dat het geval is en de einddatum van het contract ligt niet te ver in de toekomst (meestal wordt maximaal 3 maanden aangehouden) dan zegt de nieuwe leverancier dit contract op. De nieuwe leverancier laat haar contract dan ingaan op de dag volgend op de einddatum van het oude contract.

Het kan ook voorkomen dat consumenten zelf een datum aangeven waarop ze willen overstappen of dat ze bewust contract breuk willen plegen. In dat geval waarschuwt de nieuwe leverancier voor de gevolgen. In de meeste gevallen zal de nieuwe leverancier de overstap wel in werking stellen als de consument daar om vraagt.

Wanneer moet ik beginnen met rondkijken?

Wacht niet met je te oriënteren op een nieuw contract tot jou huidige contract bijna of helemaal is afgelopen. Een overstap naar een nieuwe leverancier duurt gebruikelijk minimaal 6 tot 8 weken. Zodra je oude contract is verlopen en nog niet is opgezegd wordt deze automatisch steeds met een maand verlengd. De actie tarieven die je bij jou oude contract had vervallen en je betaald dan een hogere prijs. Het is zonde om dat te laten liggen.

Het beste moment om te beginnen met rondkijken is ca. 3 maanden voor de afloop van jou contract. Als je eerder begint en je een nieuw contract wilt sluiten zal de leverancier van jou keuze de overstap waarschijnlijk weigeren omdat deze te ver in de toekomst ligt.

Heb je geen lopend contract? Dan heb je een flexibel contract welke elke maand wordt verlengd. Het grote voordeel is dat je met een maand opzegtermijn dan altijd direct kunt overstappen. Het is ook wel slim om dat te doen omdat je met een flexibel contract in de meeste gevallen wel de hoofdprijs betaald. Dit soort mensen wordt slapers genoemd omdat ze geen actie ondernemen en daarmee onnodig teveel betalen.

Energie Vergelijken