fbpx

Energie info

Wij krijgen veel vragen over energie belasting, heffingskorting, slimme energie meters en andere energie gerelateerde zaken. Omdat we ook begrijpen dat de gemiddelde consument door de bomen het bos niet meer ziet proberen wij hier wat helderheid in te geven.

Nieuwe ontwikkelingen in de energiemarkt

De afgelopen jaren zijn er veel nieuwe ontwikkelingen geweest in de energie markt. Dit zal de komende tijd alleen maar meer worden. De energie transitie waarbij geleidelijk zal worden overgestapt van fossiele energiebronnen naar duurzame bronnen zal dit versnellen. De energie sector is momenteel dan ook 1 van de meest innovatieve sectoren.

Wijzigingen voor de consument

Voor de consumenten is het meest in de oog springende vernieuwing de invoering van de slimme energiemeter. Maar ook op de achtergrond is en wordt er veel vernieuwd. Zo zijn de traditionele rollen van de marktpartijen in de energiemarkt opnieuw ingedeeld. Waar consumenten voorheen te maken hadden met de netbeheerder en de leverancier is de rol van de netbeheerder steeds verder op de achtergrond komen te liggen.

De volledige facturatie wordt nu door de leverancier gedaan, ook dat van de netkosten die aan de netbeheerder betaald moeten worden. De netbeheerder heeft geen rechtstreeks contact meer met de energie klant. Ze hoeft zich alleen nog op de eigen kerntaken te richten. Die kerntaken zijn het onderhoud en uitbreiden van de energie netwerken en bemetering in het eigen gebied.

Betere administratie processen

De communicatie tussen de partijen in de energiemarkt verloopt nu via een centrale partij die ook diverse andere onderdelen, zoals een contracten register, heeft gecentraliseerd. Met deze gecentraliseerde aanpak worden veel problemen voorkomen. De partijen zijn veel beter op elkaar afgestemd en administratieve problemen, zoals fouten in afrekeningen, kunnen eenvoudig worden hersteld.

Dit alles heeft er voor gezorgd dat het aantal klachten sterk is verminderd. Het overstappen naar een andere leverancier is een eenvoudig administratief proces is geworden waarbij vrijwel niets meer fout gaat.

Energiebelastingen

Met de energie belastingen, en de korting daarop, heeft de overheid een vrij ingewikkeld onderdeel toegevoegd aan de energie afrekening;

Het doel van deze regelingen is het stimuleren van zuinig omgaan met energie. De opbrengst van de belastingen wordt ingezet voor het subsidiëren van opwekken schone energie en energieverbruik verminderende maatregelen. Op die manier moeten de belastingen helpen het bewuster omgaan met energie te verbeteren en de overgang naar duurzame opwekking te versnellen.

De beste deal?

Voor jou is natuurlijk belangrijk hoe je zonder zorgen de beste energie deal krijgt. Waar moet je op letten als je gaat overstappen? Graag helpen wij jou daarbij! Probeer ons energie vergelijk en zie hoe eenvoudig we het voor jou hebben gemaakt;
Energie Vergelijken