fbpx

Enkel of dubbeltarief voor stroom | Wat is het voordeligst?

Om het gelijkmatiger gebruik van elektriciteit over de dag te stimuleren is in het verleden het dubbeltarief ingevoerd. In daluren wordt relatief weinig energie verbruikt. Met een iets lagere prijs per kWh worden consumenten gestimuleerd om verbruik zoveel mogelijk uit te stellen naar die momenten. Zo zou je de wasmachine in de nacht of in het weekend kunnen laten draaien i.p.v. overdag.

Dit lagere tarief wordt het daltarief genoemd. Het tarief in de overige tijd is het normaaltarief. In het verleden werd dit afhankelijk van de netbeheerder hoogtarief of piektarief genoemd.

Wanneer geldt het daltarief?

Het daltarief geldt in avonduren, weekenden en op nationale feestdagen. In het grootste deel van het land gelden de daluren in de avond van 23:00 tot 7:00. Dit wordt ook wel het nachttarief genoemd.

In Noord Brabant en Limburg beginnen de daluren al om 21:00, dit wordt avondtarief genoemd. In de rest van het land zijn een aantal gemeenten waarvoor ook het avondtarief geldt;

Aarlanderveen, Alphen aan den Rijn, Benthuizen, Boskoop, De Kaag, De Zilk, Hazerswoude, Hillegom, Hoogmade, Katwijk, Koudekerk aan den Rijn, Langeraar, Leiden, Leiderdorp, Leimuiden, Lisse, Moerkapelle, Nieuwe Wetering, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noorden, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Oud Ade, Oude Wetering, Papenveer, Rijnsaterwoude, Roelofarendsveen, Sassenheim, Ter Aar, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Wassenaar, Woubrugge, Zevenhoven, Zevenhuizen en Zoeterwoude.

Een aantal energie leveranciers houdt voor aansluitingen waarvoor het avondtarief geldt afwijkende tarieven aan. Vaak is het daltarief dan iets hoger om de extra uren daltarief te compenseren. De meeste leveranciers maken dit onderscheid niet en geven daarmee de consumenten in deze gebieden een klein voordeel.

Waarom onderscheid tussen nacht- en avondtarief?

De reden voor het onderscheid tussen nacht- en avondtarief (begin 23:00 of 21:00) is dat het tarief in het verleden door de netbeheerder werd bepaald. Er waren toen veel kleine netbeheerders die elk hun eigen beleid bepaalden in het gebied waar ze actief waren. In de loop van de tijd zijn deze kleine netbeheerders samengevoegd tot de grote netbeheerders die we nu hebben. De daluren werden dan meestal gelijk getrokken. In een aantal gevallen werd bij de fusie / overname bepaald dat de afwijkende daluren behouden moesten blijven.

Keuze tussen enkel en dubbeltarief

De meeste energieleveranciers hebben een normaaltarief en een iets lager daltarief. Voor mensen die geen gebruik van dit onderscheid kunnen of willen maken is er dan ook nog het enkeltarief. Dit tarief ligt tussen het normaal- en daltarief.

Oudere elektriciteitsmeters hebben soms maar 1 telwerk. In dat geval is de enige mogelijkheid om af te rekenen op het enkeltarief. Heeft een elektriciteitsmeter een dubbel telwerk dan kan gekozen worden om volgens enkel- of dubbeltarief af te rekenen. Deze keuze kan aan de leverancier worden doorgegeven.

In het verleden werd bij meters met dubbel telwerk bij de keuze voor enkeltarief soms 1 van de telwerken stilgezet. Het volledige verbruik kwam dan op 1 telwerk. Als je dan wilt overstappen van enkel naar dubbel tarief zal de netbeheerder dit moeten aanpassen in de meterkast. Vaak zal dan direct een nieuwe slimme meter geplaatst worden.

Het stilzetten van een telwerk gebeurd nu niet meer. Of je nu enkel- of dubbeltarief hebt, beide telwerken zijn actief bij een meter met dubbel telwerk. De leverancier zal bij de afrekening bepalen hoe de verbruiken afgerekend moeten worden. Bij enkeltarief worden de verbruiken van beide telwerken bij elkaar opgeteld en bij dubbeltarief afzonderlijk afgerekend. Hierdoor is het ook vrij eenvoudig om te wisselen tussen enkel- en dubbeltarief.

Wanneer is dubbeltarief voordeliger?

Bij dubbeltarief gelden het normaaltarief en het laagtarief. Bij enkeltarief geldt slechts 1 tarief wat iets lager ligt dan het normaaltarief en hoger dan het laagtarief. Met enkeltarief ben je buiten de daluren daarom iets goedkoper uit en in de daluren iets duurder. Er is een omslagpunt waarop het voordeliger is om te laten afrekenen op het dubbeltarief. Dit omslagpunt is als het verbruik in de daluren minimaal 40 a 45% van het totaal verbruik is. Hoe meer van het aandeel van het verbruik in de daluren is hoe voordeliger dit uitpakt.

Voor gezinnen waarbij overdag meestal niemand thuis is zal dubbeltarief vaak voordelig zijn. Als je daarbij ook nog de mogelijkheid hebt om grote verbruikers in de nacht of het weekend te laten draaien dan is dubbeltarief een goede keuze.

Werk je veel thuis of kun (of wil) je grote energie verbruikers niet zoveel mogelijk in de daluren gebruiken? Dan zal een groot deel van jou verbruik in het normaaltarief vallen. Het is dan vaak voordeliger om te kiezen voor enkeltarief.

Stel je overigens niet teveel voor van de besparing die je kunt behalen door te kiezen tussen enkel of dubbel tarief. Voor een gemiddeld huishouden is de maximale besparing tussen de €10 en €20 per jaar. Dit is het verschil wat je extra zou betalen als je de verkeerde keuze maakt. Dus dubbel als je enkel had moeten kiezen of andersom. Wel kun je als je dubbeltarief hebt nog extra besparen door verbruik zoveel mogelijk uit te stellen naar daluren.

Loont het om zoveel mogelijk te doen tijdens daltarief?

Als je dubbeltarief hebt kun je per jaar enkele tientallen euro’s extra uitsparen door verbruik uit te stellen naar daluren uitsparen. Dat lukt je echter alleen als je grote verbruikers zoals de wasmachine en vaatwasser altijd in de daluren kunt laten draaien.

De koelkast zal echter blijven aanslaan wanneer dat nodig is en niet op daluren letten. Ook het gezellige TV avondje zal lastig te verplaatsen zijn naar de nachtelijke uren. Slechts en zeer klein deel van het totaal verbruik kan naar daluren worden verplaatst.

Bedenk dat de besparing niet zo groot is dat je je hele leven daarom heen zou moeten plannen. Als je in een appartement woont zul je ook je buren niet blij maken door de wasmachine midden in de nacht aan te laten gaan. Bespaar jezelf in dat geval het ongemak en gebruik deze apparaten op de tijden dat het uitkomt. Je kunt meer besparen door bij aanschaf van nieuwe apparatuur goed te letten op het verbruik.