fbpx

Slapers

Veel mensen denken dat het overstappen van energie leverancier een hoop werk is. Lastig, niet de moeite waard. Dat er veel fout kan gaan… Vaak wordt dan maar besloten niets te doen of er “later” eens naar te kijken. Resultaat is dat 24% van de huishoudens nog nooit is overgestapt. Een aanvullende 16% is wel eens overgestapt maar heeft hier de afgelopen jaren niet meer naar gekeken. Deze mensen laten vaak veel geld liggen.

Ook na het overstappen gaat het ook nog vaak mis doordat men daarna geen actie meer onderneemt. Er wordt niet meer naar het contract gekeken waardoor deze na afloop stilzwijgend verlengd wordt. Dat is iets waar de energieleveranciers ook rekening mee houden. Het kan soms uit om verlies te maken op contracten die worden aangeboden. Een bepaald percentage van de nieuwe klanten blijft ook na afloop van dat contract klant. Doordat de tarieven dan hoger zullen zijn wordt het verlies van het contract waarmee de klanten zijn binnen gehaald weer goedgemaakt.

De mensen die nooit overstappen of na een overstap geen actie meer ondernemen worden slapers genoemd. Zij betalen de variabele tarieven van de energie leverancier. Op zich is dit terecht omdat zij met slechts een maand opzegtermijn kunnen opstappen. De energie leverancier kan daarom niet ver in de toekomst inkopen waardoor de inkoop duurder is.

Maar voor het vaststellen van de tarieven speelt ook mee dat de leverancier weet dat deze mensen waarschijnlijk toch niet snel zullen overstappen. Er is dus geen extra inspanning nodig in de vorm van concurrerende prijzen.

Je kunt stellen dat slapers mee betalen aan de welkomstkortingen en lagere tarieven die worden ingezet om nieuwe klanten te laten overstappen. Als slaper behoor je tot de meest gewaardeerde klanten groep. Maar of je daar zelf nu zo blij mee moet zijn?

Ben je een slaper? Wordt dan snel wakker en begin met besparen!

Ik wil Energie Vergelijken